ΣΥΝΔΕΟΝΤΑΣ ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΗ ΑΚΤΗ ΜΕ ΠΑΡΚΟ: ΜΕΛΕΤΗ ΠΕΖΟΓΕΦΥΡΑΣ


Η παρούσα πρόταση αφορά πεζογέφυρα, η οποία συνδέει μεσογειακή ακτή με πάρκο που βρίσκεται σε ψηλότερο επίπεδο. Παράλληλα της ακτής διέρχεται επαρχιακή οδός. Μέσω της προτεινόμενης κατασκευής, οι περιπατητές έχουν τη δυνατότητα να διασχίσουν τον δρόμο και να βρεθούν από το επίπεδο του πάρκου σε αυτό της ακτής και αντίστροφα.

Κεντρική ιδέα του σχεδιασμού αποτελεί η χρήση χαράξεων εμπνευσμένων από τη στατική ανάλυση. Βασικά στοιχεία της σύνθεσης αποτελούν δύο μπετονένιες κατασκευές και ένας εναέριος πεζοδιάδρομος. Η πρώτη μπετονένια κατασκευή φιλοξενεί τον ανελκυστήρα και παράλληλα λειτουργεί ως πυλώνας ανάρτησης του πεζοδιαδρόμου. Η δεύτερη στηρίζει τους προβόλους που συνθέτουν τη σκάλα. Η σκάλα και ο ανελκυστήρας εξασφαλίζουν την πρόσβαση στο πεζοδιάδρομο από την πλευρά της ακτής. Από το πάρκο η πρόσβαση σε αυτόν είναι άμεση, καθώς βρίσκεται στο ίδιο ύψος. Τμήμα της κατασκευής που προβάλλεται προς τη θάλασσα δημιουργεί ένα μικρό παρατηρητήριο. Από εκεί οι χρήστες της πεζογέφυρας έχουν την ευκαιρία να απολαύσουν την πανοραμική θέα του τοπίου.

Τα φέροντα στοιχεία του πεζοδιαδρόμου, όπως και των προβόλων της σκάλας, είναι κατασκευασμένα από χάλυβα. Ως στοιχεία πλήρωσης επιλέγονται γυάλινα πετάσματα.


Η παρούσα μελέτη έχει παρουσιαστεί στην «1η έκθεση αρχιτεκτονικού έργου 2017», που διοργανώθηκε από το Περιφερειακό Τμήμα Αρκαδίας του Σ.Α.Δ.Α.Σ. στην Τρίπολη και στο φεστιβάλ «melitzazz» στο Λεωνίδιο Κυνουρίας.


Πίσω