RECTANGULAR HOUSE: ΠΡΟΜΕΛΕΤΗ ΜΟΝΟΚΑΤΟΙΚΙΑΣ ΣΤΗ ΒΑΡΗ


Το κτήριο σχεδιάστηκε για την κάλυψη των αναγκών τετραμελούς οικογένειας. Στόχος αποτέλεσε η δημιουργία μιας κατοικίας, η οποία θα εξασφαλίζει τη βέλτιστη κάλυψη των αναγκών αυτών, τόσο σε λειτουργικό όσο και σε συναισθηματικό επίπεδο, ώστε να αναβαθμιστεί η ποιότητα ζωής των τεσσάρων μελών με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.

Το κτήριο, συνολικού εμβαδού 475m², τοποθετείται σε γωνιακό επικλινές οικόπεδο 1130m² με κλίση προς τα νοτιοδυτικά. Αναπτύσσεται σε τέσσερεις στάθμες (μία υπόγεια, μία ισόγεια και δύο ορόφους). Στο ισόγειο, όπου τοποθετείται και η κύρια είσοδος, αναπτύσσονται οι χώροι διημέρευσης (σαλόνι, τραπεζαρία, κουζίνα) καθώς επίσης ένας ξενώνας και οι απαραίτητοι λειτουργικοί χώροι. Στον πρώτο όροφο τοποθετούνται οι χώροι διανυκτέρευσης της οικογένειας που εκτονώνονται σε ιδιωτικούς εξώστες και ένα βοηθητικό δωμάτιο. Η πρόσβαση στα δωμάτια σε αυτό το επίπεδο γίνεται από μικρό καθιστικό που «βλέπει» στον χώρο διπλού ύψους της τραπεζαρίας. Καλό είναι να επισημανθεί πως όλα τα υπνοδωμάτια διαθέτουν εσωτερικό λουτρό, ώστε να εξασφαλίζεται η μέγιστη αυτονομία και ιδιωτικότητα του ζευγαριού και των δύο παιδιών. Στον δεύτερο όροφο αναπτύσσεται χώρος γραφείου με πρόσβαση σε φυτεμένο δώμα. Στο υπόγειο δημιουργούνται τέσσερεις θέσεις στάθμευσης, αποθήκες και μηχανοστάσιο. Εξωτερικά διαμορφώνεται κήπος, πισίνα (τύπου infinity pool) και εξωτερικοί χώροι διημέρευσης σε τρία βασικά επίπεδα που προσφέρουν διαφορετικές χωρικές εμπειρίες. Για την διαμόρφωση αυτών των επιπέδων αξιοποιείται η κλίση του οικοπέδου.

Οι γεωμετρίες του κτηρίου είναι απλές και σαφείς και έχουν επιρροές από το μοντέρνο κίνημα. Η ένταση που δημιουργεί η ογκοπλασία του κτηρίου διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στη διαμόρφωση της εμπειρίας που αυτό προσφέρει. Η κατακόρυφη κυκλοφορία πραγματοποιείται σε εξέχοντα όγκο που καλύπτεται προς τα δυτικά με curtain wall. Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στη δημιουργία ευάερων και ευήλιων χώρων μέσω της δημιουργίας μεγάλων διάφανων επιφανειών. Οι επιφάνειες αυτές ευνοούν τη σύνδεση εσωτερικού και εξωτερικού χώρου. Ειδικά στο ισόγειο ο κήπος και η πισίνα λειτουργούν ως προέκταση των εσωτερικών χώρων διημέρευσης.

Στο σχεδιασμό έχουν ενσωματωθεί βιοκλιματικοί παράγοντες. Τα περισσότερα ανοίγματα έχουν σχεδιαστεί έτσι ώστε να σκιάζονται κατά τους θερμούς μήνες του έτους. Στα ανατολικά έχουν φυτευτεί φυλλοβόλα δέντρα, τα οποία κατά τη διάρκεια του χειμώνα ρίχνουν τα φύλλα τους και ως εκ τούτου επιτρέπουν τον ηλιασμό του κτηρίου και των υπαίθριων χώρων. Στη δυτική όψη τοποθετείται σύστημα με ρυθμιζόμενες κατακόρυφες περσίδες. Σημαντικά βιοκλιματικά οφέλη προσφέρει επιπλέον η φύτευση του δώματος, ο κήπος που προσφέρει ευχάριστο μικροκλίμα καθώς επίσης η πισίνα, η οποία τοποθετημένη προς το νότο κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού με την εξάτμιση του νερού δημιουργεί φυσικό δροσισμό. Προτείνεται επίσης η προστασία του κελύφους του κτηρίου με ενισχυμένη εξωτερική θερμομόνωση (που καλύπτει και το φέροντα οργανισμό), η τοποθέτηση κουφωμάτων με βαριά θερμοδιακοπή και τριπλούς υαλοπίνακες και η εγκατάσταση συστήματος γεωθερμίας για την κάλυψη των αναγκών θέρμανσης και ψύξης του κτηρίου.

Πίσω